Begrip en verbinding creëren

Als documentairemaker staat de antenne voortdurend uit.

Verdieping in het onbekende

Een van de leukste dingen van het maken van een film is het je steeds weer verdiepen in terreinen en onderwerpen waarmee je vaak nog niet echt bekend bent. Het is altijd een ontdekkingstocht, en meestal ontdek je dat alles veel gecompliceerder ligt dan je dacht. Of dat je denkt ‘ ik snap het’ maar dat er daarna nog een hele wereld achter blijkt te liggen waar je nog niets vanaf wist.

 

Multiculturele samenleving

Maatschappelijke thema’s als zorg, onderwijs, arbeid, ruimtelijke ordening en criminaliteit om er een paar te noemen hebben altijd mijn aandacht gehad. En vaak loopt daar tussendoor altijd de multiculturele samenleving die een steeds belangrijkere rol speelt op al deze terreinen.

Begrip en verbinding creëren

Voor mij was de stap naar stichting NAAS dan ook vanzelfsprekend. Want als we luisteren, ons verdiepen in elkaar en leren van elkaar, dan is er al een wereld gewonnen.

 

Wim Schepens,

bestuur Naas

 

Bami, bokking en baklava op de Beestenmarkt

Het is wonderlijk om te zien: Op de Beestenmarkt in Leiden vinden we tientallen restaurants, café’s en horecagelegenheden. Maar onze oordelen en vooroordelen worden telkens weer ontzenuwd, want niets is wat het lijkt. Het Italiaans restaurant wordt gerund door een Irakese vluchteling en een Iraanse vluchteling runt de Egyptische Kebab zaak. In het huis boven zijn zaak wonen vier gevluchte Afrikaanse jongens die hopen op een contract bij een voetbalclub.

Even verderop, in de klassieke bruine buurtkroeg klagen typische Leidenaren over buitenlanders, die “van niks weten en hierheen komen”. En wat blijkt: de Iraniër is een werktuigbouwkundige die geheel op eigen kracht een nieuw leven is begonnen en de Irakees is een chirurg. Het is een bij tijd en wijle hilarisch portret over een stadsplein, zoals er die zoveel in Nederland zijn. En keer op keer blijkt weer dat we verstrikt raken in onze eigen vooroordelen.

Bami, bokking en baklava op de Beestenmarkt